Handenwas training? Ja het bestaat echt!

Handenwas training? Ja het bestaat echt!

Er wordt steeds meer aandacht besteed aan hygiënetraining. Op de juiste manier je handen wassen (grondig en met zeep), kan het verspreiden van bacteriën voorkomen en ziekten terug dringen. Met hand-wash lotion en een UV zaklamp test je of je handen-was protocol volstaat.

Goed je handen wassen

Van jongs af aan leer je in Nederland al dat het belangrijk is om je handen goed te wassen. Regelmatig en met zeep. Na een toiletbezoek, na het buitenspelen, voor het eten. Om te voorkomen dat bacteriën de vrije hand krijgen en je ze eenvoudig verspreidt. 

In heel veel landen is het niet zo vanzelfsprekend om je handen met zeep te wassen. Gebrek aan water en zeep, slechte sanitaire voorzieningen en onwetendheid over het belang van hygiëne zijn vaak de oorzaken. Terwijl regelmatig handen wassen met zeep een zeer effectieve manier is om diarree en acute luchtweginfecties te voorkomen. 

15 oktober - Global Handwashing Day 

Om wereldwijd bewustwording van handen wassen met zeep te vergroten is in 2008 de 'Wereldwijde Handwasdag' of 'Global Handwashing Day' in het leven geroepen. Jaarlijks op 15 oktober vindt deze dag plaats, waarop acties worden gehouden om kinderen te leren hun handen te wassen met zeep. Door middel van verschillende campagnes wordt wereldwijd aandacht besteed aan handen wassen als onderdeel van ziektepreventie. 


Handenwas training

Ook in de horeca, in ziekenhuizen en op scholen in Nederland wordt er steeds meer aandacht besteed aan het 'leren handen wassen'. Want alleen even je handen onder de kraan houden volstaat niet om verspreiding van bacteriën en ziekten te voorkomen.

Bij deze trainingen kun je gebruik maken van Germ Simulation UV Hand-wash training lotion, waarmee je bacteriën nabootst. In combinatie met blacklight kun je exact zien of iemand zijn handen wel of niet goed gewassen heeft. 

 

Het werkt als volgt:

Je smeert je handen in met een klein beetje Germ simulation UV Hand-wash training lotion. Doe het grondig, ook tussen de vingers en rond de nagels. De UV-deeltjes hopen zich op in de plooien en groeven van de huid en onder de nagels. De bacteriën worden op deze manier nagebootst. Laat de handen even drogen (zonder gebruik van handdoek). Schijn even met de zaklamp op de handen om te zien of de lotion goed oplicht. Was vervolgens grondig je handen met warm water en zeep om de lotion met UV-deeltjes te verwijderen. Als je goed wast, zal de lotion er af gaan. 
Zorg dat je in een donkere ruimte bent. 
Controleer daarna met een goede kwaliteit UV lamp of je je handen goed hebt gewassen en niets hebt overgeslagen. De UV lamp laat de achtergebleven 'germs' zien als bewijs van onjuist handen wassen. 

Hygiënetraining

Wil je de hygiënetraining uitbreiden en kijken of een restaurantkeuken, aanrecht of tafelblad goed wordt schoongemaakt, dan is de UV Germ Simulation poeder meer geschikt. Strooi de poeder over het oppervlakte, maak het goed schoon en controleer met de UV lamp of er goed is schoongemaakt. Als er nog steeds UV-deeltjes oplichten, betekent het dat er nog niet zorgvuldig genoeg is geboend. 


Germ Simulation poeder wordt ook gebruikt om besmetting en verspreiding van bacteriën na te bootsen. Dit doe je bijvoorbeeld door een beetje poeder op een stressbal te doen en deze door te geven van hand tot hand. Schijn daarna met de UV lamp op de handen en zie hoe snel de 'bacteriën' zich verspreiden. Let wel op dat je een stressbal of iets anders gebruikt om de besmetting door te geven. Op de handen zal de poeder zich niet verder verspreiden omdat de poeder in de huid trekt.


Wil je zelf ook wel eens zo'n training geven en je leerlingen of werknemers laten ondervinden hoe het met hun hygiëne is gesteld? We bieden een complete set aan waarmee je direct aan de slag kunt. De hand-wash lotion en UV zaklamp ineen. Je hebt geen stopcontact nodig en is klein van formaat dus erg handig om mee te nemen. En als je de UV lamp dan toch hebt, check ook eens het toilet.... Niet schrikken! 

 

Bronnen: wikipedia, World Health Organization, www.glowspecialist.nl

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.