Vervolg knippervrije blacklights

Vervolg knippervrije blacklights

In dit blog geven we graag nog wat meer informatie over de knippervrije blacklights
en de verschillen tussen de led modellen.

De eerste gebruikers ervaringen van de knippervrije blacklights zijn erg positief

Enekele eerste reacties op de knippervrije lampen waren 'zeer krachtig' en 'mooie blacklight kleuren'.
Ook zeer verrast was een klant die ze voor een theaterproductie heeft gebruikt. Hij had zelfs aan één lamp van 60 watt voldoende, terwijl hij twee stuks had aangeschaft. Het nadeel was natuurlijk dat we er één terugkregen, maar een tevreden klant is in dit geval belangrijker en het geeft wel aan dat de lampen onderschat worden in hun kracht.

In mijn eerste artikel over de knippervrije blacklights was ik nog één belangrijk punt vergeten te vermelden en dat is dat de armaturen IP65 (spatwaterdicht) zijn, dus zonder problemen buiten kunnen worden gebruikt.

Spatwater of een paar liter party paint is voor deze blacklight geen probleem. Wilt u deze lampen buiten gebruiken op een sportveld voor een potje blacklight tennis, voetbal, of andere glow sport, dan is deze lamp zeker een optie.


Bij de ontwikkeling van onze blacklight led's hadden we een paar belangrijke eisen: veel lichtopbrengst en weinig extra licht.
Dit is redelijk gelukt, maar omdat de UV-A led altijd wel wat extra licht geeft en zeker bij een grotere variant, hebben we nu een Nano-Coated glas ontwikkeld. Dit lijkt op melkglas, maar door de coating geeft de lamp een diffuus effect.
Groot voordeel hiervan is dat als de armatuur in het gezichtsveld hangt en er in wordt gekeken, je niet direct in de led kijkt. Het blacklight effect is iets minder dan met gewoon glas, maar kan in veel situaties een veel prettigere beleving geven.
 

Wij hebben in onze donkere kamer 7 blacklight lampen naast elkaar getest


De lampen in onze test waren de Eurolite Led IP FL-30, de Eurolite Led UV Gun 60 watt, de American DJ UV kanon 100 watt, Glow Specialist lampen 30 watt COB UV en de 50 watt COB UV (niet knippervrij) en de nieuwste Glow Specialist 40 watt COB en 60 watt COB knippervrije UV blacklights.

De eerste blacklight die opvalt is de American DJ 100 watt kanon

Hij heeft een ontzettend felle en een zeer krachtige straal. Helaas heeft al die kracht ook nadelen; je kunt duzelig worden van het licht als je in de straal kijkt. Een ander nadeel is de kleur van het licht; de lamp geeft een enorme paarse gloed in de ruimte.
Wij raden deze lamp aan als hij hoog opgehangen kan worden (zodat je er niet in kijkt) en veel meters moet verlichten. In lage ruimtes is het een afrader omdat de lamp dan niet tot zijn recht komt en je gewoonweg verblind wordt als je erin kijkt.
 

De 30 en 50 watt lampen van Glow Specialist en Eurolite zijn wat vermogen en bereik betreft vergelijkbaar.

Deze lampen werken het beste tussen de 2 en 15 meter afstand en geven een goed glow effect.
Voor sommige klanten is het merk belangrijk en dan is Eurolite, als bekend merk, uiteraard een goede keus.  Echter de LED die Glow Specialist gebruikt in onze zelf ontwikkelde armaturen is volgens mij beter ontwikkeld. Waar de Eurolite UV lamp een paars/blauwe gloed in de ruimte geeft, doet onze lamp dat een stuk minder. Hij geeft veel minder extra licht in de ruimte en dat is nu juist waarom wij deze lampen zijn gaan ontwikkelen. Ze moeten een toegevoegde waarde hebben en dat is naar mijn mening goed gelukt.

Als laatste de Eurolite Led UV Gun COB 60 watt

Dit is één van de eerste LED blacklights in ons assortiment en is ondanks dat deze niet IP65 (spatwaterdicht) is wel een zeer fijne lamp. Voordel is de mogelijkheid om hem aan te sturen via DMX en via de meegeleverde creditcard afstandsbediening.

De lichtopbrengst is zeer goed en ook fijn voor sommige gebruikers (zoals fotografen) is dat deze lamp dimbaar is. Een grappig effect is de stroboscoop functie, maar deze zul je weinig gebruiken als je vooral veel licht (lees effect) wilt hebben.
Heb je al deze functies niet nodig dan zou mijn voorkeur uitgaan naar de goedkopere Glow Specialist Led UV Floodlight COB-60 watt knippervrij,  maar voor veel gebruikers is de dim/functie juist een reden om voor deze mooie Eurolite te kiezen.

Wij hebben nog veel meer UV lampen in ons assortiment en ik zal in een volgend blog andere lampen bespreken, zoals de verschillende E-27 lampen en TL's.

Bedankt voor het lezen van dit blog.


Meer informatie over de lampen uit de test:
de Eurolite Led IP FL-30, de Eurolite Led UV Gun 60 watt, de American DJ UV kanon 100 watt, Glow Specialist lampen 30 watt COB UV en de 50 watt COB UV (niet knippervrij) en de nieuwste Glow Specialist 40 watt COB en 60 watt COB knippervrije UV blacklights. 


 

Over de Auteur

Yvo Kortekaas is mede-eigenaar van Glow Specialist en inmiddels 11 jaar dagelijks aan het werk met de verschillende glow en UV producten. Eigenschappen: Altijd vrolijk en altijd een mening!
Motto: Don't worry be happy!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.